WERF40jaarW

Het Werftheater in Utrecht bestaat in 2018 veertig jaar. Het theater is gevestigd in een werfkelder aan de Utrechtse Oudegracht. Sinds 1978 staan de deuren wijd open voor zowel de beginnende artiest als de oude rot in het vak. Yvonne Groeneveld begon het theater omdat zij zich niet kon verenigen met de opvatting dat het cabaret in Nederland “dood” zou zijn. Zij begon het Werftheater na een grondige restauratie en investeerde jarenlang tot wat het Werftheater nu is: een platform voor cabaret en kleinkunst, stand-up comedy en impro-theater.

Jubileum programma “DE ARTIEST” van 14 t/m 18 maart 2018

woensdag 14 maart 2018

KLEINKUNST en LIEDTEKST
artiesten: Andermans Veren en Jeroen van Merwijk
presentatie: Kick van der Veer
NAAR VOORSTELLING

donderdag 15 maart 2018

CABARET
artiesten: Javier Guzman en het duo Roovers & van Leeuwen
presentatie: Kick van der Veer
NAAR VOORSTELLING

vrijdag 16 maart 2018

CABARET en KLEINKUNST
artiesten: Vincent Bijlo en Anne & Lisa
presentatie: Hijlco Span
NAAR VOORSTELLING

zaterdag 17 maart 2018

STREEK-CABARET
artiesten: Sjaak Bral, Mark van de Veerdonk en Steven Brunswijk
presentatie: Hijlco Span
NAAR VOORSTELLING

Zondag 18 maart 2018

INDISCH | CABARET en MUZIEK
artiesten: Wieteke van Dort, Wouter Muller en Ricky Risolles
Yvonne Groeneveld presenteert haar liedboek getiteld ‘Nonnie Tjampoer’ (inclusief CD)
presentatie: Hijlco Span
NAAR VOORSTELLING

Stond in 2013 “De Voorstelling” centraal, thans wordt “De Artiest” in de spotlights geplaatst. Natuurlijk komt men voor het bijwonen van de voorstelling maar die is wat DE ARTIEST er van maakt. Onderdeel van de spanning is de vraag “Slaagt De Artiest er in onze verwachtingen weer te vervullen?” Herkennen wij Freek, Youp, Najib en Brigitte en al die anderen weer in het karakter van hun voorstelling en kunnen ze het niveau weer hoog houden? Is cabaret op sterven na dood of nog springlevend en hoe lang nog?

Het is een pas op de plaats na 4 decennia met als doel een herijking van de positie en de rol van cabaret in die jaren. Het Werftheater wil als podium voor jong talent de geschiedenis koppelen aan vandaag. De oude garde uit de jaren 70 vond zijn kracht in de (vaak politieke) reflectie op de samenleving waarin allerlei groeperingen bezig waren zich te emanciperen. Tal van taboes zijn (mede door het cabaret) geëlimineerd, de vrijheid van meningsuiting enorm opgerekt en het taalgebruik losser dan ooit geworden.
Toch voelen we dat er vanuit de samenleving een nieuw politiek bewustzijn en een nieuw engagement wordt gevraagd van het cabaret, waar veel jonge cabaretiers veelal van gemengde culturele achtergrond, zich met nieuwe vormen en andere rolpatronen oprichten.

Op 4 avonden wordt dit ter discussie gesteld door artiesten uit verschillende generaties. De  ervaren en bekende ouderen en de veelbelovende jongeren proberen door middel van performances of hardop denken elkaar af te tasten welke toekomst het cabaret tegemoet gaat. Op de zondagmiddag wordt de Indische cultuur onder de aandacht gebracht.

Daarbij zullen twee bekende interviewers (Hijlco Span en Kick van der Veer) trachten aan de artiesten een mening te ontlokken.

JamSession 2014 © SmartWpress | Transfer to DVD 2017