Inez Timmer

Op alle Fronten

Datum: vr 14 april 2017


Open: vanaf 19:45 uur


Aanvang: 20:30 uur


Entree:  €15 / €14 cjp en u-pasSocial Media
Website http://www.ineztimmer.de
Website http://www.hoitsab.nl

20170414 ws InezTimmer

Inez Timmer werd in Friesland destijds bekend door de folkband Irolt. Tegenwoordig woont en werkt ze veel in Duitsland, waar ze in tientallen musicals en muziektheatershows speelde. Met een sterke voorliefde voor jazz en swing ontwikkelde ze een grote fascinatie voor de Duitse schauspielmusik die begin 20e eeuw in heel Europa zo razend populair was. Haar inspiratiebronnen zijn de nog steeds vermaarde zangeressen Marlène Dietrich en Lale Andersen.
Zo stuitte Inez afgelopen seizoen op het lied 'Lili Marleen', vertolkt door zowel Andersen als Dietrich. Het wereldberoemde lied werd in 1915 geschreven door de Duitse soldaat Hans Leip. Het is een gedicht over een militair die hoopt dat zijn geliefde op hem blijft wachten tot hij terugkeert uit de oorlog. In 1939 werd het gedicht op muziek gezet. 'Lili Marleen' werd het troostlied voor soldaten in de Tweede Wereldoorlog, aan beide zijden van het front.

In de muzikale voorstelling 'Op alle fronten: Lale Andersen & Lili Marleen' laat Inez Timmer het publiek kennis maken met de persoon en de gedrevenheid van Lale Andersen. Andersen's leven was een avontuurlijk koorddans tussen zorgeloosheid, angst, aanpassing en succes. Met haar onzekerheid en de verscheurdheid tussen haar liefde voor een Joodse componist, haar carrière en haar kinderen. We volgen haar, van haar eerste onzekere stappen op het toneel tot het verpletterende succes met het lied dat in feite door een aaneenschakeling van toevalligheden uitgroeide tot een wereldhit.

Het wordt een avond die u blij maakt en tegelijkertijd tot tranen toe ontroert. Geboeid en gefascineerd beleeft u de verschillende etappes van een unieke artistieke carrière die onlosmakelijk verbonden is met het lied dat in 1941 de wereld rondging; 'Lili Marleen', het 'doorzetterslied' van de legerzender Radio Belgrado. Waar eindigt de onschuld van een lied, de schlagerhymne van de tweede wereldoorlog, door vriend en vijand vol enthousiasme gezongen?

Deze voorstelling is een tijdreis van gelukzalige intensiteit.

Tekst, spel en zang: Inez Timmer. Pianist/accordeonist: (afwisselend) Tseard Nauta of Peter